Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy jabłecznik drożdżowy

Kruchy jabłecznik drożdżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2237 Ocena: 13533

Dodano:

Odsłon: 2526

Przepis na smaczny i prosty placek do herbatki.

Składniki

  • Składniki:
  • Jajka 3 szt.
  • Margaryna palma 1 kostka
  • Cukier ¾ szklanki
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Proszek do pieczenia ½ torebki
  • Drożdże 2 dag
  • Śmietana 6 łyżek
  • Mąka pszenna 65 dag
  • Marmoladka z jabłek 1,5 kg
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże wymieszać ze śmietaną, łyżeczka cukru i mąki, następnie odstawić do podrośnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Wbić jajka i zagnieść ciasto z podrośniętym rozczynem. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na wymiar blachy. Jedną wyłożyć na spód przygotowanej blachy.

  2. Wyłożyć marmoladkę i przykryć druga połową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Kroić po dobrym schłodzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń