Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruchy torcik „Jabłkowe róże”"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 645
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 220
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 645
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 220
Składniki
ok. 60 minut
Rozgrzać piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Połączyć mąkę z cukrem pudrem, kostką do pieczenia Kasia, jajkiem i żółtkiem. Zagnieść ciasto.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry, włożyć do wrzątku, dolać sok z cytryny i gotować 2-3 minuty (nie doprowadzić do wrzenia, jabłka mają być miękkie).
Tortownicę (śr. 30 cm) wysmarować kostką do pieczenia Kasia. Ciasto rozwałkować na placek o śr. 33 cm i wylepić nim tortownicę. Brać po kilka plasterków jabłka i układać je na sobie, by zachodziły na siebie, potem zwinąć je w róże. Rozłożyć je wzdłuż krawędzi ciasta.
Piec 40-50 minut. Wystudzoną masę budyniową nakładać kupkami pomiędzy różami. Posypać cynamonem.Źródło: Życie na gorąco