Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy tort serduszko

Kruchy tort serduszko

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 146

Dodano:

Odsłon: 57

Kruchy torcik został przełożony śmietankowym kremem budyniowym i udekorowany różnymi słodkościami.

Składniki

  • ciasto:
  • - 1 żółtko
  • - 1 szklanka mąki tortowej
  • - 10 dag margaryny
  • - 1/4 szklanki cukru pudru
  • lukier:
  • - 1 białko
  • - około 1 szklanka cukru pudru
  • - różowy barwnik spożywczy
  • krem:
  • - 2 szklanki mleka
  • - 2 budynie śmietankowe
  • - cukier puder do smaku
  • - 25 dag margaryny ,,Kasia''
  • dekoracja:
  • - różowe i białe beziki
  • - makaroniki
  • - bratki
  • - truskawki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
    2. Przygotowujemy szablon. Drukujemy szablon serduszka.
    3. Ciasto wałkujemy. Szablony przykładamy do ciasta i nożem je obrysowujemy na cieście. Wycinamy trzy serduszka. Dodatkowo wycinamy foremką małe serduszka, które posłużą do dekoracji.
    4. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    5. Gotowe części odkładamy do ostygnięcia.
    6. Białko ucieramy z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo.Ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Dodajemy barwnik i jeszcze chwilkę ucieramy. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.
    7. Ciasteczka dekorujemy wedle uznania lukrem. Zostawiamy do zastygnięcia lukru.
    8. Przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w jednej szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotową odkładamy do ostygnięcia.
    9. Margarynę ucieramy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy.
    10. Stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
    11. Na sercach wyciskamy rozetki z kremu i przekładamy kolejno. Na wierzchu również wyciskamy rozetki.
    12. Dekorujemy ciasteczkami, bezikami i różnymi dodatkami.
    13. Gotowe! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń