Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik z grzybami i kurczakiem

Krupnik z grzybami i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1305

Dodano:

Odsłon: 8151

Jesienne wersja krupniku - z dodatkiem grzybów leśnych. Aromatyczna, gęste i pożywna zupa

Składniki

  • 2 uda kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 por
  • 1 cebulka
  • ok 400 g grzybów leśnych
  • 3 ziemniaki
  • 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • Pieprz, sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka zalać wodą i zagotować – gotować ok 5 minut aż zbiorą się szumowiny. Wodę wylać, udka opłukać, zalać świeżą wodą (ok 2 litry)i ponownie zagotować. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do zupy.
    Cebulę i por posiekać, grzyby pokroić w kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i por – smażyć ok 5 minut i dodać grzyby- poddusić ok 10 minut i przełożyć do zupy, dodać kaszę i pokrojone w kostkę. Całość gotować jeszcze 20 minut (w razie potzeby dodać wody).
    Wyjąć udka z kurczaka, mięso oddzielić od kości i pokroić. Zupę doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać mięso i posiekaną natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń