Do góry

Desery Przepis na:

Kruszon z wiśniami

Kruszon z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 874

Dodano:

Odsłon: 18014

Szybkie kakaowe kruche ciasto, lekko kwaskowate dzięki wiśniom.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wiśnie rozmrozić – ja robiłam to na durszlaku (z powstałego soku można ugotować kompot). Rozmrożone wiśnie wymieszać z konfiturą wiśniową.

  2. Z mąki tortowej, margaryny, żółtek, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia, aromatu migdałowego i kakao zagnieść kruszonkę (wygodnie w tym cieście jest to, że nie ugniata się jednolitej, zwartej masy – wystarczy połączyć składniki i stworzyć sypką kruszonkę). Kruszonkę wyłożyć na dużą blachę i lekko docisnąć palcami. Odrobinę kruszonki zostawić do posypania wierzchu.

  3. Wiśnie wyłożyć na ciasto

  4. Mikserem roztrzepać pianę z białek, dodać 1 szkl cukru, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i ubić na sztywną gęsto masę. Ja dodaję jeszcze kilka kropel aromatu. Pianę wyłożyć na blachę, posypać resztą kruszonki. Piec ok 40 min w 175 st. (ja ze względu na pianę piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 21 lutego 2011 Ale smacznie wygląda muszę je wypróbować koniecznie:-)) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 listopada 2010 a u Ciebie ciag dalszy słodkości , wszystko takie piękne że chciałoby się zrobić naraz , ale chyba zacznę od tego przepisu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grymaski5 15 listopada 2010 Fajny przepis na b.szybkie ciasto:) ląduje w ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń