Do góry

Desery Przepis na:

Kryształek

Kryształek

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1082

Dodano:

Odsłon: 3077

Piękne, kolorowe, cieszące oko i podniebienie ciasto bez pieczenia – kryształek. Doskonała propozycja na upalne dni. Proste w wykonaniu, niezbyt pracochłonne a efekt końcowy potrafi zaskoczyć.

Składniki

  • 600 g kefiru
  • 600 g kwaśnej śmietany 18%
  • 9 łyżek cukru
  • 25 g żelatyny
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny lub niewielka ilość aromatu cytrynowego
  • 6 różnokolorowych galaretek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej przygotować je wieczorem i zostawić na noc). UWAGA!!! GALARETKI NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ W PŁASKIM NACZYNIU.

    Stężałe galaretki kroimy w kostkę.

  2. Kefir oraz śmietana muszą mieć temperaturę pokojową. Przekładamy je do miski, dodajemy cukier, lekko mieszamy pozostawiamy aż cukier sam całkowicie się rozpuści. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Lekko studzimy.Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowo-kefirowej, mieszamy do połączenia składników (aby zapobiec powstaniu grudek, możemy wcześniej żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami masy i dopiero dodać do całości).

  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, całość smarujemy cienko masłem. Na spód wylewamy kilka łyżek masy śmietanowo-kefirowej – tak by zakryła dno. Rozkładamy pierwszą galaretkę, wylewamy ponownie część masy, wykładamy kolejną galaretkę, część masy – i tak na przemian a do wykorzystania wszystkich składników. Całość wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia – najlepiej na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń