Do góry

Desery Przepis na:

Kujawska babka

Kujawska babka

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 861

Dodano:

Odsłon: 3256

Pyszne i bardzo makowe ciasto, które zachwyca swoją prostotą.

Składniki

  • cukier 200 g
  • mielone migdały 120 g
  • mąka pszenna Typ 500 120 g
  • suchy mak 50 g
  • jajka 6 szt.
  • aromat migdałowy 15 ml
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, krótko miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz aromat. Miksujemy. Na koniec do masy wsypujemy mak i zmielone migdały. Mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Dowolnie dekorujemy.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń