Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Garam Masala z ananasem

Kurczak Garam Masala z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 865

Dodano:

Odsłon: 224

Ten posiłek nasyci Was na dłuższy czas - to mieszanina węglowodanów, słodkiego ananasa, miękkiego kurczaka i aromatycznego mleczka kokosowego. Mniam!

Składniki

  • 400-500g polędwiczek z kurczaka
  • 3-4 plasterki świeżego ananasa
  • 200 g brązowego ryżu (ja używam Uncle Bens)
  • 1 łyżka przyprawy Garam Masala
  • 1 łyżeczka kurkumy (dla koloru) - można pominąć
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1/4 lyżeczki suszonych liści limonki (można dodać jako zamiennik łyżkę soku z limonki)
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu. Polędwiczki z kurczka kroimy na większą kostkę. Ananasa obieramy - kroimy najpierw w plasterki o grubości 1,5cm a następnie w kostkę.

  2. W średnim garnku roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy z obu stron kurczaka do czasu aż się zetnie. Zalewamy go następnie mleczkiem kokosowym, dodajemy liście lub sok z limonki oraz przyprawę Garam Masala i kurkumę. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu do czasu aż kurczak całkowicie zmięknie.

  3. Po tym czasie dodajemy kawałki ananasa i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Ryż odcedzamy i dodajemy do sosu, mieszamy do czasu aż ryż "wpije" sos.

    Wykładamy na talerze i zajadamy! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń