Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 332

Dodano:

Odsłon: 26222

Kuchnia "państwa środka" - równowaga smaków, kolorów i zapachów.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety kurczaka oczyścić z tłuszczu, błon, chrzęści. Pokroić w grubą kostkę.

  2. Przygotować panierkę mięsa: mąkę pszenną wymieszać z imbirem oraz czosnkiem, jajka z mlekiem dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka zanurzać w powstałym płynie, obtaczać w przyprawionej mące. Smażyć w woku na 2 łyżkach oleju słonecznikowego z dodatkiem oleju sezamowego do zrumienienia. Gotowe mięso odsączyć na ręczniku papierowym, trzymać w cieple.

  3. Czas na sos: sok ananasowy połączyć z wodą, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, powoli dodawać cukier, cały czas mieszając. Gdy cukier sie rozpuści, delikatnie dodać ocet i sok z cytryny równocześnie mieszając, zagotować. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz mąkę kukurydzianą na ok 1 min. Zdjąć z ognia, odstawić.

  4. Pora na warzywa/owoce: paprykę pokroić w grubą kostkę lub w paski, cebuję w piórka lub kostkę, marchew w drobne paski, ew. peperroni bardzo drobno, ananas w kostke. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju słonecznikowego, dadać jedynie warzywa (wyłączając na tym etapie ananasa), smażyć na średnim ogniu do skarmelizowania cebuli i miękkości aldente warzyw.

  5. Finish: Do tak przygotowanych warzyw dodać sos, dusić ok 5 min, mieszając aby nie przypalić, pod koniec dorzucić kurczaka oraz kostki ananasa do podgrzania.

  6. Podawać z ryżem, Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bozo76 16 marca 2010 Robię podobną potrawę ale dodaję jeszcze seler naciowy i orzeszki piniowe.Pyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mniamu 28 stycznia 2010 mmm...mniamu...właśnie kupiłam wook...zrobię w najbliższym czasie :*

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 28 stycznia 2010 lubię takie wyszukane smaki napewno skorzystam i dam znać jak mi wyszło

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń