Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak marynowany

Kurczak marynowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak marynowany"

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ale też mogą być ćwiartki lub pałki z kurczaka)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml oleju
  • łyżka kurkumy
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżka suszonego lubczyku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety umyj i osusz. Wlej wino oraz olej do słoika (typu twist). Nakryj naczynie. Potrząsaj, aż dobrze się połączą. Wsyp kurkumę, lubczyk, imbir, szczyptę soli, pieprzu. Znów potrząsaj chwilę. Mięso włóż do miseczki, polej marynatą. Nakryj i wstaw do lodówki na noc.

  2. Ułóż mięso razem z marynatą w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Nakryj. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz ok. 25 min w temp. 180°C. Po koniec zdejmij przykrywkę. Piecz, aby skórka się zrumieniła.

  3. Porcje: 4, : 70 min., cena: 2,90 zł, kalorie 320 kcal.

  4. Przepis przysłała Aleksandra Skarżyńska z Lubawy.

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń