Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak na pierzynie z ryżu

Kurczak na pierzynie z ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 381

Dodano:

Odsłon: 37113

Aromatyczne, z wyczuwalną cytrynową nutą mięso, pikantny ryż. I delikatny posmak czarnych oliwek... Przepis zaczerpnięty z kuchniaagaty.blogspot.com

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso przez noc pozostawić w zalewie z oliwy, soku z cytryny, czosnku i innych ulubionych przypraw

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni

  3. Do żaroodpornego naczynia wsypać przepłukany surowy ryż. Wymieszać z pokrojonymi na małe kawałki papryką i pomidorem. Doprawić chili, listkami oregano, małą szczyptą soli.

  4. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka, odsączone z marynaty, na nich gałązki świeżego tymianku (ja tym razem musiałam niestety posypać suszonym).

  5. Danie zalać 1/2 przygotowanego bulionu, ma przykryć ryż z warzywami ale nie mięso. Na wierzchu rozrzucić pokrojone w plasterki oliwki.

  6. W trakcie pieczenia dolewać partiami bulion, ewentualnie gdy ryż wyda się zbyt suchy, zwiększyć ilość płynów.

  7. Piec ok. 1 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 30 sierpnia 2010 Wczoraj robiłam - bardzo fajny przepis! Lubię takie dania, które przyjemnie i szybko się przygotowuje, wkłada do piekarnika i nic więcej nie trzeba robić ;) Smaczne, aromatyczne, bardzo ładnie wygląda. Z braku ładnego naczynia zrobiłam na zwykłej blaszce i też wyszło. Tylko ze względu na ryż trochę dłużej piekłam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ajisza 23 lipca 2010 ...ale mam pytanie: czy do piekarnika wstawić z przykrywką, czy bez???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ajisza 23 lipca 2010 Dodane do ulubionych, może uda się zrobić jutro na obiadokolację:)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 lipca 2010 Bardzo ciekawe i oryginalne, do tego ładnie wygląda

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń