Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po Sycylijsku

Kurczak po Sycylijsku

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3326

Dodano: 20.03.2012

Odsłon: 7559

Jednogarnkowe, pyszne, proste i sycące danie

Składniki

  • udka z kurczaka, 3 szt.
  • ziemniaki DUŻE, 3-4 szt.
  • cebule duże, 2 szt.
  • czosnek, 3 ząbki
  • wegeta, pieprz, oregano, tymianek, szczypta
  • pomidory z puszki (krojone), 1 puszka
  • groszek, 1/2 puszki
  • kostka bulionu grzybowego, 1 szt.
  • woda, 1/2 szklanki
  • margaryna do wysmarowania naczynia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Opłukane udka dzielimy na dwie części (oddzielnie pałki i pozostałą cześć). Ziemniaki pokroić w talarki i lekko obgotować, cebule również kroimy w talarki, czosnek w drobną kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwowo, ziemniaki, cebulę, czosnek, udka, posypujemy przyprawami.

  2. W ½ szklanki wody rozpuszczamy kostkę bulionu grzybowego i polewamy po całości. Całość zapiekamy pod przykryciem przez ok. 45 minut na 220 C. Po tym czasie na górę dajemy krojone pomidory z puszki, oraz groszek i znów zapiekamy przez 30 minut, ale już bez przykrycia. Można co chwilę podlać mięsko z góry, sosem który się wytworzy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń