Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak shoarma"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
45 min • Porcja 109 kcal • Przepis na 6 porcji • Porcja 300 kcal • Przepis na 4 porcje
Mięso myję, wyłamuję pałki (mamy w ten sposób 6 porcji). Nacieram przyprawami, smaruję olejem.
Wkładam do miski, wstawiam do lodówki na noc. Mięso kładę na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Obsmażam szybko z obu stron na rumiany kolor. Z tłuszczem przekładam do szybkowara lub garnka, zalewam zimną wodą, by przykryła prawie mięso.
Duszę do miękkości. Ugotowane mięso wyjmuję. Mąkę mieszam z odrobiną zimnej wody, dodaję śmietanę, mieszam, by nie powstały grudki. Hartuję odrobiną gorącego sosu, zagęszczam, wlewam do sosu i zagotowuję. Podaję z mięsem.
Ostra przyprawa nadaje mu niepowtarzalny smak. Alicja Dominik z BydgoszczyŹródło: Kobieta i życie