Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w czerwonym sosie curry

Kurczak w czerwonym sosie curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 807

Dodano:

Odsłon: 5647

Dziś kurczak w sosie curry! Miałam smaka na coś pikantnego, stąd pomysł na czerwone curry. Prezentuje się całkiem całkiem, a smakuje jeszcze lepiej ????

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki pasty red curry
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżka mielonej łagodnej papryki
  • 2-3 piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta lub pomarańczowa
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia (można zastapić olejem kokosowym)
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 paczka fasoli (można zastąpić brokułem)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka maślanki (opcjonalne jeśli nie chcemy marynować piersi)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyszczamy i nacieramy mielonym chili. Zalewamy szklanką maślanki i odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy je przyprawą curry i odrobiną pasty red curry.

  2. Zaczynamy od podgrzania oliwy lub oleju kokosowego na patelni. Po chwili dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, imbir, 1 łyżkę pasty red curry i dodajemy kawałki piersi kurczaka. Smażymy na złoto z obu stron.

  3. Kurczaka przekładamy na talerz. Na patelni, na której smażyliśmy piersi dodajemy mleko kokosowe, resztę czerwonej pasty curry, i bulion drobiowy, a także odrobinę przyprawy chili. Dodajemy także pokrojoną w paski paprykę i fasolę.

  4. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu i dodajemy z powrotem kawałki kurczaka. Gotujemy do chwili gdy mięso i warzywa będą dostatecznie miękkie, ale nie rozgotowane (ok. 25-30 min.).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń