Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w podwójnym cieście

Przepis dnia 2018-06-10
Kurczak w podwójnym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 1346

Smak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym filet z kurczaka otulony pieczarkami i serem w dodatkowej warstwie ciasta.

Składniki

  • Kurczak w cieście naleśnikowym:
  • 400 g filetu z kurczaka
  • Pieprz
  • 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pikantnego kurczaka
  • Dodatkowo:
  • 200 g pieczarek
  • 200 g sera
  • Keczup
  • Przyprawa do grilla
  • Ciasto II:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i przyprawa do gyrosa. W osobnej misce mieszamy mleko, mąkę, keczup, jajko i przyprawę do pikantnego kurczaka. Do ciasta przekładamy kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie smażymy kurczaka na rumiano na rozgrzanej patelni. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ciasta. Filety osaczamy na papierowym ręczniku.
    Pieczarki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
    Przygotowujemy drugie ciasto. W misce mieszamy mąkę pszenną, sól, cukier i olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, przelewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży placek i wycinamy prostokąty o wymiarach 20*15 cm. Każdy smarujemy keczupem, posypujemy przyprawą do grilla. Na każdym płacie układamy kurczaka, pieczarki i ser. Zwijamy w rulon, nacinamy u góry w poprzek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210*C przez 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń