Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w warzywach z orientalną nutą

Kurczak w warzywach z orientalną nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 53

Mój pomysł na lekki obiad. Danie proste a zarazem bardzo oryginalne. Świetnie komponuje się z ryżem bądź z chrupkim pieczywem (na zdjęciu).

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka kroimy w plastry. Na patelnie wlewamy olej, gdy się rozgrzeje układamy kurczaka.
    Oprószamy przyprawami: szczypta pieprzu cytrynowego, soli, oregano, majeranku; łyżeczka lubczyku i curry. Podsmażamy chwilę po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

  2. Gdy mięso i cebula się zrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i pomidora oraz pozostałe warzywa (mogą być mrożone lub świeże).
    Całość podlewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw (ok. 30 min).
    W trakcie duszenia w miarę potrzeby uzupełniamy wodę, żeby potrawa się nie przypaliła.
    Pod koniec duszenia dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.

  3. Potrawę można podać z ryżem lub chrupkim pieczywem.
    Przed podaniem można całość oprószyć natką pietruszki :)
    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń