Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak we włoskim stylu

Kurczak we włoskim stylu

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 2843

Dodano:

Odsłon: 490

Kto powiedzial, ze caprese to tylko nazwa salaty? Z tych samych skladników i z fileta z piersi kurczaka moze powstac smaczny i nietuzinkowy obiad... i to wciagu 30 minut. Idealny posilek na letnie, gorace dni.

Składniki

  • Skladniki na 1 porcje:
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 - 2 pomidory
  • kilka lisci bazylii
  • garsc roszpunki
  • 1 dymka
  • sól i pieprz
  • SOS DO SALATKI:
  • 1 lyzka octu balsamicznego
  • 1 lyzka oliwy z oliwek
  • 1 lyzka musztardy
  • 1 lyzka miodu
  • sól i pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokroic fileta w poprzek w zależności od jego wielkości 6-7 razy (nie przecinajac do konca!).
    Doprawic sola i pieprzem.
    Pokrojone w plastry pomidory, mozzarelle i liscie bazylii wlozyc w "kieszonki".Nadzianego fileta wlozyc do natluszczonego naczynia zaroodpornego i piec w temp. 200° C ok. 20 - 25 minut, w zalezności od grubości fileta.

    W tym czasie przygotowac salate, zrobic ze wszystkich skladników dressing, polac nim roszpunke i dodac pozostale pomidory i mozzarelle.

  2. Fileta podac z salata i posypac pokrojona dymka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń