Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z azjatycką glazurą"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Kurczaka umyć, osuszyć. Nogi związać mocną nitką. Tuszkę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 75 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka posmarować 2 łyżkami sosu chili.
Pędy bambusa osączyć, potem pokroić je na kawałeczki. Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, miąższ pokroić na małe kawałki. Strączki groszku cukrowego oczyścić, opłukać, osączyć.
Paprykę rozciąć, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w cienkie paseczki. Kiełki opłukać na sitku pod bieżącą wodą, dobrze osączyć. Cebulę obrać, grubo posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć paprykę, cebulę i kawałeczki ananasa. Smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Dołożyć pędy bambusa, groszek cukrowy i kiełki. Smażyć kolejne 2 minuty. Dolać resztę sosu chili oraz sos sojowy. Zagotować. Gotowego kurczaka ułożyć na jarzynce. Udekorować papryczkami chili. Podawać z ryżem.Źródło: Życie na gorąco