Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z pieczonymi warzywami

Przepis dnia 2018-10-10
Kurczak z pieczonymi warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4101

Dodano:

Odsłon: 873

Cały obiad z rękawa!

Składniki

  • kurczak 4 ćwiartki 8 skrzydełek
  • ziemniaki 1 kg młode lub takie co można piec ze skórką
  • marchew 2- 3 szt
  • cebula 2 szt
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • u mnie: sól, chili, papryka słodka, tymianek
  • Olej rzepakowy
  • opcjonalnie, pół szklanki piwa lub białego piwa
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Podzieliłam kurczaka na porcje, plecki i lotki odłożyłam na rosół,- nikt nie przepada za nimi i poza tym są po upieczeniu suchawe.

    Kurczaka posypałam przyprawami.

  2. Umyłam ziemniaki, marchew obrałam i pokroiłam z grubsza,a cebulę obrałam i pokroiłam w ósemki. warzywa tez posypałam przyprawami i wrzuciłam je do rękawa. na dno dałam odrobinę oleju , aby nic się nie przypaliło.

  3. Kurczaka położyłam na warzywach, wytapiający się tłuszcz wystarczy do pieczenia. Na dno wlałam chlust białego wina- mięso będzie bardziej wilgotne.
    Piekarnik nastawiłam najpierw na 180 stopni, a po pół godzinie zmniejszyłam na 170.

  4. W sumie piekłam kurczaka około 1,5 godziny- musi zacząć ładnie pachnieć w kuchni.

    Pieczenie w rękawie jest bardzo praktyczne, mięso jest delikatne i soczyste i nie trzeba czyścic piekarnika.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń