Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak ze szpinakiem"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś z kurczaka przekrój ostrym nożem wzdłuż, tak, by otrzymać dwa cienkie plastry. Plastry mięsa przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy plaster piersi oprósz z obu stron solą oraz pieprzem. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Szpinak dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz, odetnij ogonki a liście pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć szpinak. Mieszając, smaż 2-3 minuty.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Szpinak mrożony wrzuć do rondelka i duś tak długo, aż odparuje cały płyn, na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Na każdym kawałku mięsa rozłóż przestudzony szpinak i posyp startym żółtym serem. Złóż mięso i zepnij je wykałaczkami. Przełóż je do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
Wstaw naczynie z mięsem, piecz 15-20 minut. Podawaj z ryżem i ulubioną surówką.
Rada: Roladki można też posmarować cienką warstwą pesto.
90 minut. Porcja: 700 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie