Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak ze szpinakiem

Kurczak ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Kurczak ze szpinakiem"

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • ok. 30 dag świeżego szpinaku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki startego sera żółtego
  • np. mozarella
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś z kurczaka przekrój ostrym nożem wzdłuż, tak, by otrzymać dwa cienkie plastry. Plastry mięsa przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy plaster piersi oprósz z obu stron solą oraz pieprzem. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

  2. Szpinak dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz, odetnij ogonki a liście pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć szpinak. Mieszając, smaż 2-3 minuty.

  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Szpinak mrożony wrzuć do rondelka i duś tak długo, aż odparuje cały płyn, na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

  4. Na każdym kawałku mięsa rozłóż przestudzony szpinak i posyp startym żółtym serem. Złóż mięso i zepnij je wykałaczkami. Przełóż je do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  5. Wstaw naczynie z mięsem, piecz 15-20 minut. Podawaj z ryżem i ulubioną surówką.

  6. Rada: Roladki można też posmarować cienką warstwą pesto.

  7. 90 minut. Porcja: 700  kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń