Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurki duszone w śmietanie

Kurki duszone w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 50

Wypróbowany przepis na "Kurki duszone w śmietanie"

Składniki

  • ok. 35 dag świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • średnia cebula
  • 200 ml słodkiej śmietany 30 lub 36 proc
  • kilka gałązek natki pietruszki i ewentualnie koperku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurki oczyść, dokładnie opłucz i osącz. Większe grzyby pokrój, małe zostaw w całości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.

  2. Na dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż. Dodaj kurki i smaż, aż odparują (ok. 10 minut). Zalej śmietaną i zmniejsz ogień.

  3. Duś ok. 20 minut, mieszając, aż śmietana zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę i ew. koperek, wymieszaj i podawaj.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń