Do góry

Napoje Przepis na:

kwas chlebowy

kwas chlebowy

Autor: piolka30

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 6

Dodano: 25.07.2010

Odsłon: 1905

Orzeźwiający, bogaty w witaminy, pyszny, tani, zdrowy, staropolski

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Chleb pokroić w cienkie kromki, podpiec w piekarniku do lekkiego zrumienienia.

  2. Zagotować wodę, podstudzić, do ciepłej wrzucić połamany chleb i cukier, wymieszać, wystudzić, aż będzie letnia, dodać drożdże roztarte z cukrem i dobrze wymytą cytrynę, pociętą w cienkie plastry, ale bez pestek. Z zostawionymi pestkami kwas nabierze niemiłej goryczy. Garnek przykryć gazą lub ściereczką. Zostawić na 12 - 24 godziny, zależy od temperatury otoczenia (im cieplej, tym fermentacja przebiega szybciej)

  3. Następnego dnia przecedzić całość przez gęste sitko lub rzadkie, wyłożone gazą. Przecedzony płyn zlewać do butelek, do każdej dodawać łyżeczkę rodzynek. Butelki mogą być szklane, zamykane kapslem na sprężynie (najlepsze) lub po wodzie mineralnej, przepłukane przegotowaną, ciepłą wodą.

  4. Zostawić w chłodzie (piwnica, dół lodówki) na kilka dni, od 2 do Otwierać bardzo ostrożnie, bo kwas, który postoi troszkę dłużej, ma tendencję do wytryskiwania aż pod sufit. Bardzo smakowity. Pełen jest witamin z grupy B oraz bogaty w witaminę C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tert 11 sierpnia 2011 plus trochę mięty do smaku :)
leniwym można polecić Obołoński (Obolon) kwas, smakuje jak domowy. od polskich trzymać się z daleka, bo do kwasu temu daleko...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń