Do góry

Napoje Przepis na:

Kwiaty forsycji na smaczną i zdrową herbatkę

Kwiaty forsycji na smaczną i zdrową herbatkę

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 1919

Dodano:

Odsłon: 99

Herbatka z kwiatów forsycji (spóźniłam się tej wiosny, przepraszam!) to przyjemny w smaku napój, bogaty w rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko krwawych wysięków, żylaków, sińców na całym ciele czy rozszerzonych naczynek krwionośnych na twarzy. W tym roku już jest za późno, ale warto skorzystać z przepisu za rok.

Składniki

  • garść kwiatów świeżych (lub suchych – poza okresem kwitnienia)
  • spirytus rektyfikowany
  • wrzątek
  • opcjonalnie plasterek cytryny, miód
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Garść kwiatów świeżych (lub suchych – poza okresem kwitnienia) należy zwilżyć spirytusem. Ja używam do tego celu spryskiwacza, co ułatwia oszczędne dozowanie alkoholu. To przecież nie ma być nalewka.

  2. Po pięciu minutach należy zalać kwiatki 2 szklankami wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na pół godziny lub nawet dłużej (doktor Różański zaleca zaparzać herbatkę przez 40 minut).

  3. Przecedzić, wypić w ciągu dnia małymi porcjami.

    Nie martw się obecnością alkoholu – ta niewielka użyta ilość odparuje z herbatki, zanim zaczniesz ją pić. Do herbatki możesz dodać miód i/lub cytrynę, ale i bez niej jest smaczna i – co najważniejsze – skuteczna.

  4. Jeśli zechcesz przygotować zapas kwiatów na zimę – pamiętaj, by je suszyć i przechowywać w ciemności – bez dostępu światła. Maksymalna temperatura, której możesz użyć do suszenia – to 40 stopni Celsjusza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń