Do góry

Dania główne Przepis na:

labraks a'la taj z nerkowcami

labraks a'la taj z nerkowcami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1358

Dodano:

Odsłon: 346

smażona rybka na sposòb tajski z sosem ostrygowy,nerkowcami i kolendrà przygotowałam tak właśnie okonia morskiego ale może być też inna ryba np. makrela albo sandacz

Składniki

  • labraks 2 szt. lub innà ryba np.makrela
  • nerkowce pòł szklanki
  • kolendra pòł pęczka
  • bazylia tajskà pòł pęczka
  • zielona pietruszka
  • marchewka 2 szt.
  • papryka pepperoni czerwona 1 lub 2 szt.
  • kiełki bambusa
  • szczypiorek pòł pęczka
  • cytryna 2 szt.
  • sos ostrygowy
  • sos sojowy
  • olej rzepakowy do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • sòl młynek
  • pieprz młynek
  • chilli młynek
  • sòl gruba ziarnista 2 łyżki
  • trawa cytrynowa 2 pędy
  • czosnek pòł głòwki
  • por 1 mały
  • pomidory 2 szt.
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. labraksa już wyfiletowanego płuczemy,osuszamy i osypujemy solà morskà gruboziarnistà,polewamy sokiem z cytryny i trzymamy w takiej kàpieli ok 20,30 min

  2. w tym czasie przygotowujemy warzywka i sos
    kroimy na cienkie paseczki marchewkę,pora,czosnek na plastry,pepperoni na plastry ròwnież,trawę cytrynowà zgniatamy trzonkiem dużego noża,pomidory parzymy I obieramy ze skòrki

  3. siekamy szczypiorek,kolendrę i rwiemy bazylię oraz pietruszkę
    orzechy nerkowca delikatnie prażymy na małej patelni ( ale możemy ich użyć ròwnież bez prażenia )

  4. na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek I wrzucamy wszystkie warzywka,dodajemy sos ostrygowy i trochę sojowego oraz zmiażdżonà trawę cytrynowà dla aromatu
    wszystko delikatnie smażymy I dusimy do konsystencji sosu
    dodajemy też troszkè pietruszki,kolendry I bazylii do sosu

  5. na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybkę na rumiano z dwòch stron
    dodajemy odrobinę sosu ostrygowego,pieprz I chilli
    ( rybę przed włożeniem na patelnię oczyszczamy z soli geuboziarnistej )

  6. labraksa wykładamy na talerz,dodajemy po całości sos warzywny
    posypujemy kolendrà,szczypiorem,zielonà pietruszkà I orzechami nerkowca
    na sam koniec możemy wszystko skropić sokiem z cytryny I wyjàć z całosci pędy trawy cytrynowej gdyż one nie dokoñca się usmażà na chrupko na patelni a sà bardziej dla cudownego aromatu :-)

  7. Życzę smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń