Do góry

Desery Przepis na:

Łaciatek z owocami i galaretką

Przepis dnia 2010-10-17
Łaciatek z owocami i galaretką

Autor: wiola1100

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4198

Dodano: 12.10.2010

Odsłon: 28114

łatwe a zarazem dekoracyjne,pycha

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko,cukier i margarynę zagotować i mieszać aż wzystkie składniki się połączą , a ppotem wystusdzić.Dowystudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i jajka wszystko razem zmiksować,większą połowę wylać do formy a do reszty dodać kakao i wylać na ciasto jasne, pomieszać trochę łyżką aby zrobił sie wzorek .W ciasto powciskać jabłka pokrojone w grubsze plasterki a pomiędzy jabłka dać po łyżeczce konfitury piec ok. 45 minut w 180 stopniach.Galaretkę rozpuscić w 1,5 szklanki wody i gdy zacznie tęzeć wylać równomiernie na dobrze wystudzone ciasto.Życzę smaczego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 02 września 2012 Wiola - nigdy połowy nie są mniejsze lub większe - zawsze są równe - zamiast napisać większa połowa ciasta trzeba było napisać większa część ciasta

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 06 listopada 2010 zrobiłam ten placek i niestety tak jak Bohuncio również się zawiodłam ... nie mam pojęcia dlaczego ale jeszcze nigdy nie wyszedł mi taki meeeeega zakalec jak tym razem. Zrobiłam wszystko wg przepisu. Nie urósł prawie w ogóle i jest zbity jak kamień ...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 03 listopada 2010 Bohuncio przykro mi że ciasto ci nie wyszło a jeśli chodzi o to że ciemne cisto ci nie wyrosło to może to wina zbyt soczystych jabłek i dlatego zrobił sie zakalec natomiast galaretkę trzeba nakładać tężejacą i na dobrze wystudzone ciasto ale o tym pisałam w przepisie natomiast jeśli chodzi o mąkę to nie ma znaczenia czy sobie dasz tortową,poznańską czy wrocławską ja piekę z takiej jaką mam pod ręką i zawsze wychodzi,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bohuncio 31 października 2010 Nie polecam. Typowy "internetowy" przepis. Przepisy z książek kucharkich są sprawdzone i dokładne. Mojego męża grom by strzelił, gdyby zobaczył ten przepis i jego ogólniki - mąka (jaka?), kostka (są różne), itp. w moim przypadku ciemne ciasto wyrosło, białe nie. Zakalec. Ciężko było rozlać galaretkę, bo ciasto na środku wyrosło wyżej i na dodatek popękało. Galaretka wsiąkła w ciasto. Może błąd tkwi w temperaturze? Nie wiem gdzie. Jak dla mnie 2:1 dla przepisów z normalnych książek w ostanim czasie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bohuncio 31 października 2010 Nie polecam. Mnie nie wyszło - To typowy "internmetowy" przepis. Przepisy z książek kucharskich są znacznie bardziej dokładne, sprawdzone i wyjaśnione. Szukam powodu, dla ktorego mi nie wyszło. Może to brak precyzyjnego opisu składników - mojego męża grom bierze, gdy widzi opis typu: mąka (jaka?), kostka (są różne wielkości), być może to nie ta temperatura piekarnika, nie wiem. Fakt nie wyszło. Ciemne ciasto wyrosło, białe nie. Zakalec. Ciasto urosło więcej po środku, a więc ciężko było rozlać galaretkę, która wsiąknęła poprzez szczeliny do ciasta.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paulla 27 października 2010 Wypróbuję za kilka dni , na tą chwilę mąż się zajada szarlotką sypaną :) dzięki za ciekawe przepisy pozdrawiam Justyna Sz.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolinkakaja 17 października 2010 Wygląda superek!!! Muszę wypróbować bo smakuje pewnie jeszcze lepiej :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dora1228 15 października 2010 Ciasto wygląda apetycznie ,spróbuje go upiec.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń