Do góry

Desery Przepis na:

Ladyfingers - biszkopty idealne do tiramisu, Charlotte... do kawy

Ladyfingers - biszkopty idealne do tiramisu, Charlotte... do kawy

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2770

Dodano:

Odsłon: 6637

Dzisiaj baza. Może nie tak prosty przepis, ale z pewnością uniwersalny. Ileż to po internecie krąży ciast bez pieczenia… właśnie z takimi biszkoptami. Podobne do słynnych Ladyfingers są też Savoiardi, czy „kocie języczki”. Chrupkie z zewnątrz biszkopty (i bardzo chłonne!) znalazły zastosowanie w przygotowaniu słynnego nie tylko an całą Italię deseru – Tiramisu. Nasączone likierem amaretto i kawą, posmarowane kremem jajecznym z mascarpone i posypane kakao podbiły serca milionów. Jeżeli wyjdą Wam biszkopty niezwykłej urody, żal byłoby ich nie wykorzystać do Charlotte, ale o niej więcej przy innej okazji. Same, samiusieńkie też sprawdzą się idealnie – mogę to potwierdzić ;) A to tylko 3 składniki…

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 80 g cukru
  • 75 g mąki pszennej tortowej (koniecznie przesianej!)
  • + cukier puder, ewentualnie odrobina cukru wanilinowego
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek (porady co i jak – wpis wcześniej) i ubijamy je na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do jego całkowitego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy po żółtku. Miksujemy jeszcze parę minut, masa ma być bardzo puszysta. Przesianą przez sitko mąkę dodajemy do jaj i mieszamy cały czas dokładnie łyżką (nie mikserem!).

  2. Woreczek do mrożenia napełniamy masą (na 3 tury) – odcinamy róg. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy na papier pożądanej długości paseczki. Całość posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie czynność powtarzamy, ewentualnie posypujemy też cukrem wanilinowym i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zrumienienia – około kwadransa.

  3. Z podanej porcji wyjdzie Wam około 2 dużych blaszek biszkoptów. Blaszki pieczemy na jeden raz i nie czekamy z ubitymi jajami, bo te opadną. Jeżeli chcesz przygotować biszkopciki z podwójnej porcji, to pozostałe 3 jajka ubij, gdy upieczesz poprzednie. Przed zdjęciem ich z blaszki, najlepiej jest dać im czas, aby ostygły. Nadają się dobrze do przechowywania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń