Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne

Lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1259

Dodano:

Odsłon: 2738

Jedno z ulubionych dań mojej córki :)

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • świeża lub suszona bazylia
  • ok. 2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyzki mąki
  • starty ser żółty
  • 1 cebula
  • 250 g makaronu lasagne
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie (oleju) dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Pod koniec pieczenia dodajemy posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki połączyły się.

  2. W garnku roztapiamy masło. Po rozpuszczeniu się dodajemy mąkę i mieszamy aby powstała gęsta zasmażka. Następnie porcjami dolewamy zimne mleko. Gdy uzyskamy beszamel (konsystencja prawie jak budyń) doprawiamy go solą i gałka muszkatołową.

  3. Do garnka z wrzącą osoloną wodą wkładamy po 3 płaty makarony do lasagne ( trzeba uważać aby makaron nie skleił się w garnku. Gotujemy około 2-3 min.

  4. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu pomidorowego i układamy płaty makaronu. Na makaron kładziemy mięsko mielone z sosem pomidorowym, na wierzch beszamel i odrobinę startego żółtego sera. Układamy w ten sposób warstwy do samej góry naczynia żaroodpornego tak aby na samej górze znalazł się sos pomidorowy i beszamel.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 min. Pod koniec pieczenia lasagne posypujemy obficie startym żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń