Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne

Lasagne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2916

Dodano: 09.04.2011

Odsłon: 8149

Przepis z włoskiej książki kucharskiej;)

Składniki

  • płaty makaronu lasagne
  • FARSZ:
  • 70g masła
  • 300g mielonej wołowiny
  • 100g selera korzeniowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • sól, pieprz
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • Sos beszamelowy:
  • 50g masła
  • 50g mąki pszennej
  • 250ml śmietany kremówki
  • tarty parmezan
  • tarta gałka muszkatołowa
  • margaryna do posmarowania formy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Lasagne gotujemy al dente.

  2. Farsz - masło rozgrzać na patelni. Seler oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Jarzyny i mielone mięso podsmażyć. Dodać wino, doprawić solą i pieprzem, nie przerywając mieszania połączyć z koncentratem pomidorowym.

  3. Sos beszamelowy - masło rozgrzać na patelni, oprószyć mąką, przygotować jasną zasmażkę. Podgrzać śmietanę, zalać zasmażkę. Doprawić do smaku parmezanem i gałką.

  4. Ścianki i dno formy do zapiekanki posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć cienką warstwę farszu, pokryć warstwą sosu i płatami lasagne. Składniki układać na przemian, wierzch polać sosem, posypać parmezanem, obłożyć kawałkami masła. Piec ok.30 minut w rozgrzanym piekarniku aż lasagne stanie się złocista.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysienkaa 28 kwietnia 2011 Wszystko pięknie, bardzo smakowicie wygląda i jestem pewna, że spróbuję to zrobić. Jedyną zmianę, jaką spróbuje zrobić to zamiana masła na oliwę. Ostatnio naczytałam się trochę i wolę nie smażyć na maśle. Pozdrawiam serdecznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń