Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne wegetariańska.

Lasagne wegetariańska.

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 1996

Dodano:

Odsłon: 371

Tradycyjną lasagne można z powodzeniem przygotować w wersji wegetariańskiej.

Składniki

  • - Szpinak świeży - duże opakwanie
  • - Makaron lasagne - pól opakowania
  • - Pomidory w puszce - 2 szt
  • - Czosnek - 1 główka
  • - Masło - kostka
  • - Mleko - 2 szklanki
  • - Mąka - 1 szklanka
  • - Cebula - 1 szt
  • - Gałka muszkatołowa, sól, pieprz, bazylia - do smaku
  • - Oliwa
  • - Mozzarella - 1,5 szklanki
  • - Parmezan - 5 g
  • - Cukier - pół łyżeczki
  • - Przecier pomidorowy - 1 mały
  • - Czerwone wino wytrawne - pół szklanki
  • - Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku lub głębokiej patelni na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem, kiedy zrobią się złote dodać pomidory z puszki.
    Dusić przez 15 minut, następnie dodać wino i dusić kolejne 10 minut.
    Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz , świeże zioła oraz odrobinę cukru, żeby sos nie był zbyt kwaśny.

  2. W drugim garnku roztopić masło na małym ogniu. Stopniowo dodawać mąkę mieszając, następnie dolewać mleko cały czas mieszając.
    Kiedy sos zgęstnieje dodać gałkę, sól i pieprz.
    Odstawić z ognia.

  3. Na patelni usmażyć szpinak z czosnkiem, dodać gałkę muszkatołową i sok z cytryny, dla wyciągnięcia smaku.
    Polecam świeży szpinak.

  4. Duże naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, położyć pierwszą warstwę makaronu lasagne, następnie sos pomidorowy, szpinak, sos beszamel, mozzarellę i tak jeszcze jeden raz. Wierzch posypać startym parmezanem.
    Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

  5. Podawać z lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń