Do góry

Dania główne Przepis na:

Łatwy kurczak gong bao dla każdego

Łatwy kurczak gong bao dla każdego

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 273

Dodano:

Odsłon: 414

Moja prosta wersja kurczaka gong bao wzbogacona o brokuł, w wersji bento czyli zapakowana na obiad do pracy :)

Składniki

  • pół piersi z kurczaka
  • 1/3 brokuła
  • mała papryka
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek dla przyozdobienia
  • ziarna białego sezamu dla przyozdobienia
  • suszone papryczki chilli wg upodobań
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • garść orzechów
  • sos:
  • łyżka octu winnego
  • płaska łyżka cukru trzcinowego
  • 5cm korzenia imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plasterki i marynujemy w łyżce sosu sojowego oraz szczypcie pokruszonego w moździerzu pieprzu syczuańskiego. Najlepiej przez noc.

  2. Paprykę, liście kapusty i cebulę kroimy w kostkę 2cm x 2cm.
    Suszone papryczki można dać w całości lub również pokroić na 2-3cm kawałki. Czosnek rozgniatamy i obieramy z łupin (możemy zostawić go w całości lub przekroić na pół). Brokuł porcjujemy na małe róźyczki.

  3. Przygotowujemy sos:
    ok 5cm kawałek imbiru obieramy przy pomocy łyżeczki i ścieramy po czym przekładamy do miseczki. Dosypujemy brązowy cukier oraz wlewamy ocet i sos sojowy. Do tego dodajemy ok. 1 łyżeczki zmielonego pieprzu syczuańskiego i mieszamy

  4. Znajdujemy największy palnik gazowy na obiekcie i odpalamy największy płomień.

    Jeśli mamy kuchenkę indukcyjną załamujemy ręce i idziemy szlochać w kącie nad swoim losem.

  5. Na największym płomieniu jaki udało nam się rozpalić stawiamy woka, dodajemy ok 2 łyżek oleju i rozprowadzamy.
    Kiedy olej zaczyna nam lekko dymić wrzucamy kurczaka i smażymy mieszając ok 2-3min.

  6. Dodajemy resztę warzyw oraz orzechy i smażymy ok 4min często mieszając.

  7. Wlewamy sos i smażymy dalej aż sos zacznie gęstnieć. Ok 2-3min powinno wystarczyć.

  8. Naszego kurczaka możemy zjeść albo z ryżem, lub z makaronem.

    W przypadku pierwszej wersji po zgęstnieniu sosu wyłączamy gaz, skraplamy paroma kroplami oleju sezamowego i gotowe.

    Ja zdecydowałem się na opcję z makaronem.
    W tym wypadku po zgęstnieniu sosu dorzucamy ugotowany w lekko osolenej wodzie, odsączony makaron jajeczny i jeszcze przez 1-2min mieszamy na ogniu. Wyłączamy gaz, skraplamy olejem sezamowym.

  9. Przed podaniem posypujemy sezamkiem oraz świeżym szczypiorkiem.

    Na zdjęciu wersja bento - czyli zapakowana w pudełeczko i gotowa do zjedzenia w pracy :D

    Smacznego!

  10. Ps. Tak wiem, że brokuł jest tu trochę niestandardowym wyborem i można z niego zrezygnować. Dodatkowo opisana tu porcja wystarczy dla dwóch osób, lub jednej bardzo głodnej ;) - nic nie szkodzi aby użyć całego brokuła (oprócz różyczek wykorzystujemy również głąb obierając go i krojąc w paski) i dużej papryki, wówczas całą resztę składników podwajamy i mamy obiad dla 4-5 osób :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń