Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z mięsem mielonym

Lazania z mięsem mielonym

Autor: EWAM45

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2065

Dodano: 26.05.2015

Odsłon: 13925

Lazania to doskonały sposób na danie obiadowe lub proszoną kolację. Na pewno nasi goście będą z przyjemnością spożywać przyrządzony przez nas smakołyk

Składniki

  • Mięso mielone: 1/2 kilograma mięsa mielonego
  • opakowanie plastrów lazanii
  • 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku
  • 40 dag sera żółtego świeża lub suszona bazylia olej do smażenia
  • Sos beszamelowy: 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 mleka szczypta gałki muszkatołowej przyprawy: sól i pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dusimy na ogniu pod przykryciem. Dodajemy pokrojone pomidory sól, pieprz i dalej dusimy pod przykryciem do momenty aż pomidory dobrze zmiękną.



    Pod koniec odkrywamy mięso, by odparowała woda i wszystko zgęstniało. Dodajemy czosnek , przeciśnięty przez praskę i bazylię.

    Gotujemy płaty lazanii , studzimy. Ja gotuje po kilka płatów lazanii , mieszam i wykładam na ściereczkę, jak się skleją rozdzielam.


    W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy.
    Mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, podgrzewamy do zagotowania, dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstniej.

    Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia smarujemy tłuszczem.

    Układamy kolejno: Płaty makaronu układamy na dnie naczynia na nich cienką warstwę sosu beszamelowego, potem warstwę mięsa i tak na każdą warstwę. Ostatnia warstwa to sos beszamelowy i starty żółty ser.
    Danie zapiekamy ok. 40 min w temp. 180°. Podajemy gorące. Można podawać z sosem , np. czosnkowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń