Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki z grzybami

Łazanki z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1045

Dodano:

Odsłon: 756

Łazanki to kolejny smak mojego dzieciństwa. Moja Mama robi łazanki z przecierem pomidorowym i pieczarkami <3 Ja postanowiłam zrobić je tym razem inaczej, dodając coś od siebie, tak też w moich łazankach znajdziemy pora zamiast cebuli i leśne grzyby zamiast pieczarek. Życzę smacznego! :)

Składniki

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 pęto kiełbasy (u mnie podwawelska)
  • garść suszonych grzybów
  • biała część niedużego pora (lub 1 cebula)
  • makaron łazankowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po czym kroimy je na mniejsze kawałki. Wodę po moczeniu zostawiamy.

  2. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą z grzybów - ewentualnie dolewamy jeszcze wody gdyby było jej mało, dodajemy grzyby, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy do miękkości.
    Kroimy pora na półplasterki i podsmażamy na maśle.
    Kiełbasę obieramy ze skórki (jeśli jest taka potrzeba) i kroimy w półplasterki, dodajemy do pora i razem chwilę podsmażamy.

  3. Ugotowaną kapustę odcedzamy z nadmiaru wody, zostawiamy jej tylko trochę na dnie, dodajemy pora i kiełbasę, przyprawiamy, mieszamy i dusimy razem.
    Podajemy gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń