Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łazanki z kapustą"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 348
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 74
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 348
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 74
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj całe jajko oraz 3/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na około 10 minut, aby mąka troszkę napęczniała.
Po tym czasie ciasto makaronowe rozwałkuj na bardzo cienki płat. Odstaw na kolejne 10-15 minut, aby przeschło. Następnie ostrym nożem pokrój je w niewielkie kwadraciki. Odstaw łazanki, aby dalej schły.
W tym czasie białą kapustę oczyść z wierzchnich liści. Drobno poszatkuj. Przełóż do garnka, zalej wodą z solą i krótko obgotuj (około 10 minut). Odlej na sicie, pozostaw do całkowitego osączenia.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej smalec (ewentualnie olej). Wrzuć cebulę, przesmaż. Gdy cebula się zrumieni, dodaj do niej obgotowaną kapustę.
Starannie wymieszaj, smaż, mieszając, kilkanaście minut. Na koniec kapustę dopraw do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem.
W osobnym garnku zagotuj wodę z solą. Partiami wrzucaj łazanki. Gotuj minutę od wypłynięcia. Odcedź na sicie, przelej wodą. Wymieszaj z kapustą, chwilę duś razem. Danie udekoruj ziarnami kolorowego pieprzu i koperkiem.Źródło: Świat kobiety