Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki z Młodą Kapustą

Przepis dnia 2011-08-13
Łazanki  z  Młodą  Kapustą

Autor: malta14

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1394

Dodano: 11.08.2011

Odsłon: 16306

Nieskomplikowane, szybkie w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • mięsa mielonego ( mieszane ), 1 Kg.
  • duża główka kapusty ( świeża biała ), 1 szt.
  • płaskiego makaronu ( makaron typu / łazanki / ), 250 gr.
  • pieczarek, 1 Kg.
  • boczeku wędzonego ( porcjowany ), 100 gr.
  • łyżeczka masła, 1
  • łyżeczka margaryny, 1
  • trochę ocetu
  • łyżeczki cukru, ½
  • sos sojowy
  • papryka słodka i ostra
  • Przyprawy: Sól / Pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ► Kapustę drobno pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie / odcedzić /. ► Cebulę pokroić w drobną kostkę i podzielić na dwie części / większą część zachować na później /. W patelni na margarynie podsmażyć boczek i w nim zeszklić mniejszą część cebuli, dodać do kapusty przyprawić octem, cukrem, solą i pieprzem / wymieszać, odstawic /. ► Mięso podsmażyć na margarynie doprawić solą, pieprzem i paprykami / wymieszać, odstawic /. ► Drugą zachowaną część cebuli zeszklić na maśle, dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić aż powstała woda odparuje doprawić solą i pieprzem / wymieszać, odstawic /. ► Makaron ( łazanki ) ugotować al´ dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu / odcedzić i przelać zimną wodą /. ► Kapustę, mięso, pieczarki i makaron z sobą połączyć i / starannie wymieszać / jak trzeba to jeszcze doprawić przyprawami. Ja dodatkowo doprawiłem sosem sojowym ( jak kto lubi ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nana 13 sierpnia 2011 nazwala bym je lazanki wykwintne.....poniewaz pierwszy raz spotykam sie z tak urozmaiconym skladem tego dania....pewnie sa smaczne, przymiezam sie do zrobienia tego dania. Pozdrowienia.

129 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń