Do góry

Desery Przepis na:

Leciutki, rewelacyjny biszkopt bez tłuszczu

Leciutki, rewelacyjny  biszkopt  bez tłuszczu

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 242

Dodano:

Odsłon: 4586

Leciuteńkie, zupełnie pozbawione tłuszczu ciasto. Słodycz też można regulować, w zależności od dodatków i upodobań

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ubić pianę z białek ze szczyptą soli

  2. dodać cukier, zmiksować

  3. dodać żółtka, miksować uporczywie :)

  4. dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, albo miksować na niższych obrotach (łyżki mąki powinny być mniej więcej takie same jak łyżki cukru, a więc nie bardzo czubiaste).

  5. dodać sok z cytryny i skórkę - ich aromat przełamuje słodycz ciasta. Można też dodać odrobinę cynamonu albo parę kropli ulubionych aromatów, ale to nie jest konieczne.

  6. wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy, do pieca na 35-45 minut, 180-190 stopni, można sprawdzać patyczkiem. Wierzch ma być ciemnozłoty

  7. Ciasto jest tak leciutkie, że toną w nim owoce, jeśli chcielibyśmy je dodać. Mnie to nie przeszkadzało, ale uprzedzam :) Ale świetne jest, gdy się je przekroi i posmaruje jakąś pyszną konfiturą albo dżemem. Znakomicie się też nadaje, po przekrojeniu na pół, na ciasto z owocami, zalanymi galaretką, jest elastyczne, nie kruszy się. Świetny biszkopt, naprawdę :) Udaje się też w prodiżu, np. na bezpiekarnikowej działce.... PS. Ja to ciasto, w zależności od potrzeb, robię też z połowy składników w niedużej keksówce: 5 łyżek mąki, 4 cukru, 3 jajka, pół łyżeczki proszku. soku i skórki też mniej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń