Do góry

Zupy Przepis na:

Leczo z dynią i ziemniakami

Leczo z dynią i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 1064

Leczo z warzywami z dodatkiem wędliny jest sycące i bardzo smaczne. Warto go przygotować w chłodne, jesienne dni.

Składniki

  • cukinia żółta 1 szt
  • cukinia zielona 1 szt
  • cebula 2 szt
  • dynia 30 dag
  • ziemniaki 2 szt
  • papryka 2 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa 2 łyżki
  • kostka rosołowa 1 szt
  • kiełbasa podwawelska 1/2 kg
  • pomidory 1/2 kg
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • ketchup pikantny, sól, pieprz, cukier do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę bez nasion, podsmażyć.

  2. Obraną dynię bez miąższu z pestkami i cukinię razem ze skórką pokroić w kostkę.

  3. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół krążki, podsmażyć na patelni.

  4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Do papryki z cebulą wsypać pokrojoną cukinię i pół miękkie ziemniaki, wlać odrobinę wody z rozpuszczoną kostką rosołową, gotować około 10 minut.

  5. Następnie dodać kiełbasę, dynię i pomidory, gotować do miękkości warzyw.

  6. Połączyć z ketchupem i koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zagotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń