Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z klopsami i ryżem.

Leczo z klopsami i ryżem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1069 Ocena: 11268

Dodano:

Odsłon: 430

Warzywne leczo z klopsami podane z ryżem. Polecam.

Składniki

  • kiełbasa śląska 60 dag
  • mięso mielone wieprzowe 20 dag
  • papryka czerwona 2 duże szt.
  • papryka jasna stożkowa 2 szt.
  • cebula biała 2 szt.
  • cebula czerwona 1 szt.
  • młode cukinie 3 szt.
  • patison 1 szt.
  • pomidory krojone 1 puszka
  • olej 2 łyżki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • domowa kostka rosołowa 1 łyżka
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • Ryż
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso mielone doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy kilka minut, formujemy klopsy.

  2. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, lekko solimy i dusimy w garnku z 2 łyżkami oleju około 10 minut.

  3. Dodajemy oczyszczoną z nasion pokrojoną w paski paprykę czerwoną i jasną stożkową, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut.

  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, domową kostkę rosołową, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut.

  5. Dodajemy obrane ze skórki pokrojone w kostkę cukinie i patisona, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości składników.

  6. Gdy wszystkie dodane składniki będą miękkie dodajemy majeranek, puszkę pokrojonych pomidorów bez skórki i zrobione klopsiki.

  7. Dusimy jeszcze na wolnym ogniu kilka minut pod przykryciem, doprawiamy do smaku, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Gotujemy ryż w ilości potrzebnej do spożycia.

  8. Leczo podajemy z klopsami i ryżem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń