Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekki bukiet z warzyw"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1822
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1822
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Przygotuj szparagi (odetnij im zdrewniałe końce), a następnie ugotuj je w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru oraz so- ku wyciśniętego z cytryny. Po ugotowaniu szparagi schłodź w zimnej wodzie. Chłodne szparagi pokrój na mniejsze części.
Marchewki oczyść i umyj (jeśli trzeba, delikatnie oskrob), po czym lekko je obgotuj (najlepiej na parze – nie stracą wtedy cennych wartości). Jeśli są bardzo małe (młode), nie musisz ich kroić. Różyczki kalafiora umyj i zblanszuj.
Ogórek wężowy umyj, osusz, po czym pokrój go na cienkie, podłużne plastry. Pomidory umyj, osusz, a następnie pokrój je na ćwiartki (jeśli są zwykłe) lub połówki (jeśli wybrałaś koktajlowe). Dymkę umyj, osusz, pokrój na duże kawałki.
Warzywa połącz w dużej salaterce, dopraw do smaku, np. odrobiną soli oraz szczyptą pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), a następnie całość dokładnie wymieszaj. Posyp umytą, posiekaną natką.
Tak przygotowany bukiet warzyw możesz podać polany sosem, np. winegret lub łagodnym musztardowym. Dobrze smakowałby także okraszony tartą bułką przyrumienioną na maśle.
Do takiego bukietu warzyw pasują też ugotowane na parze brokuły czy fasolka szparagowa.Źródło: Świat kobiety