Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekki bulion z dorsza na ostro"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Dorsza spraw, wytnij filety. Skórę, ości oraz drobne kawałki mięsa opłucz i przełóż do garnka. Zalej zimną, posoloną wodą. Gotuj około 20 minut. Usuwaj tworzącą się na powierzchni pianę. Wywar przecedź przez gęste sitko.
Filety rybne opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Rybę lekko posyp solą oraz pieprzem. Włoszczyznę obierz i opłucz. Por, marchewkę oraz pietruszkę potnij w plasterki, a seler – w grubą kostkę.
Rybę razem z warzywami włóż do dużego garnka. Zalej 6–7 szklankami przygotowanego wcześniej wywaru rybnego. Dołóż listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 30–40 minut. W połowie czasu gotowania do zupy dolej białe wino.
Pod koniec gotowania zupę przypraw na pikantnie solą ziołową, białym pieprzem oraz chili i imbirem. Rozlej do kokilek. Każdą porcję udekoruj listkami natki.Źródło: Tina