Do góry

Desery Przepis na:

Lekki bulion z dorsza na ostro

Lekki bulion z dorsza na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Lekki bulion z dorsza na ostro"

Składniki

  • 1 kg dorsza (ew. innej morskiej ryby)
  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • szczypta chili
  • 1/4 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru (ew. pół łyżeczki mielonego imbiru)
  • sól ziołowa
  • biały pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dorsza spraw, wytnij filety. Skórę, ości oraz drobne kawałki mięsa opłucz i przełóż do garnka. Zalej zimną, posoloną wodą. Gotuj około 20 minut. Usuwaj tworzącą się na powierzchni pianę. Wywar przecedź przez gęste sitko.

  2. Filety rybne opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Rybę lekko posyp solą oraz pieprzem. Włoszczyznę obierz i opłucz. Por, marchewkę oraz pietruszkę potnij w plasterki, a seler – w grubą kostkę.

  3. Rybę razem z warzywami włóż do dużego garnka. Zalej 6–7 szklankami przygotowanego wcześniej wywaru rybnego. Dołóż listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 30–40 minut. W połowie czasu gotowania do zupy dolej białe wino.

  4. Pod koniec gotowania zupę przypraw na pikantnie solą ziołową, białym pieprzem oraz chili i imbirem. Rozlej do kokilek. Każdą porcję udekoruj listkami natki.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń