Do góry

Desery Przepis na:

Lekkie ciasto jogurtowo-truskawkowe

Lekkie ciasto jogurtowo-truskawkowe

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 251

Dodano: 09.05.2018

Odsłon: 2763

W zasadzie to LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-TRUSKAWKOWE w „barwach narodowych”- jak rzekła moja koleżanka, stanowi mix dwóch różnych ciast J. Jest bardzo lekkie i puszyste, w sam raz na upalne dni :-)

Składniki

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli morskiej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • PONCZ:
  • 1/4 szklanki wody z kwiatów pomarańczy
  • MUS ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:
  • 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
  • 500 g jogurtu greckiego (schłodzonego)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 20 g żelatyny w proszku
  • 70 ml wody
  • WARSTWA TRUSKAWKOWA:
  • 900 g truskawek mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa w proszku (na 500 ml wody)
  • 1 łyżka żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. Mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą wymieszaj, przesiej przez sito.

    2. Blachę prostokątną o wymiarach 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    3. W misie miksera umieść białka i sól. Ubij na sztywno.

    4. Dodawaj cukier partiami, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając.

    5. Po zakończeniu ubijania dodaj żółtka wymieszane z wodą i ubij.

    6. Dodaj przesianą mąkę ze skrobią i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.

    7. Gotowe ciasto biszkoptowe przełóż do formy i wyrównaj.

    8. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    9. Wyjmij z piekarnika, formę opuść z wysokości 30 cm na podłogę (by biszkopt pozostał prosty, choć czynność tę możesz pominąć) i pozostaw do wystudzenia.

  2. MUS ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:

    1. Połowę jogurtu lekko podgrzej, nieustannie mieszając. Zdejmij z palnika.

    2. Żelatynę zalej 70 ml wody odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzej w mikrofali (nie doprowadzać do wrzenia, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące).

    3. Zdejmij z palnika i dodaj do letniego jogurtu. Dokładnie wymieszaj.

    4. Śmietanę kremówkę, wanilię i cukier puder umieść w misie miksera i ubij na sztywno.

    5. Do ubitej śmietany dodaj pozostały jogurt - na 3 tury, delikatnie mieszając szpatułką, a następnie ten z dodatkiem żelatyny. Wymieszaj, aż do połączenia.

    6. Masę wyłóż na wystudzony biszkopt, nasączony ponczem i wyrównaj.

  3. WARSTWA TRUSKAWKOWA:

    1. Rozmrożone truskawki umieść w garnuszku i zmiksuj blenderem na puree.

    2. Dodaj cukier.

    3. Podgrzej do wrzenia, a gdy się zagotują zdejmij z palnika.

    4. Dodaj galaretkę w proszku i żelatynę. Wymieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia się w puree truskawkowym.

    5. Całkowicie wystudź.

    6. Wystudzone truskawki z galaretką przełóż na stężały mus śmietankowo-jogurtowy i odstaw na całą noc do lodówki.

    7. Przechowuj w lodówce.

    8. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń