Do góry

Dania główne Przepis na:

Łektowina- czyli świnia w śmietanie

Przepis dnia 2008-06-12
Łektowina- czyli świnia w śmietanie

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6553

Dodano: 09.06.2008

Odsłon: 8566

dla amatorów dużej ilości kalorii

Składniki

  • 80 dag mięsa wieprzowego pokrojonego na gulasz
  • 1 duża cebula - talarki
  • 3/4 litra kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, majeranek 1-2 liście laurowe,2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 szczypty imbiru ( tak- imbiru)
  • olej do smażenia
  • zieleniena posiekana 2 łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso podsmażyc na dużym ogniu (mocno przypiec) pod koniec dodajac cebulkę żeby się zeszkliła. Dołożyć wszystkie przyprawy i podlać wodą tak, żeby przykryc mięso- dusic po przykryciem ok 1 godz czasem mieszając. Następnie odkryć - podkrecić gaz na max i odparowac resztę płynu (trochę to potrwa , nieco płynu może zostać, Zalać śmietaną i smażyć w niej mięso jeszcze ok 15 min aż śmietana zacznie ciemnieć. Wówczas danie jest gotowe. Podaję je z kaszą pęczak i sałatką , posypane zieleniną.Strasznie tuczące :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 10 kwietnia Przepis super.Kaloryczne - trudno. Ale 3-4 razy w roku można. Niedzielny obiadek, a po tym do lasu na 3 godzinny spacer. Trochę się spali. Zabieram do plagiatorka.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 17 lutego 2012 No, coś za coś. Świetne przepisy, gratuluję i pozdrawiam.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń