Do góry

Przekąski Przepis na:

Łemkowskie homiłki

Przepis dnia 2016-08-09
Łemkowskie homiłki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2068 Ocena: 46278

Dodano:

Odsłon: 19910

Bardzo fajny przysmak kuchni łemkowskiej. Wbrew temu, że Łemkowie pochodzą ze wschodu Polski, to wielu z nich osiedliło się na ziemiach zachodnich. Ich zwyczaje i przepisy kulinarne są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przepis pochodzi z książki "Wrocławska Książka Kucharska".

Składniki

  • 1 kg tłustego sera białego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki suszonej mięty
  • 1 l oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • sól
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ser z masłem wyrabiamy na gładką masę, mieszamy z miętą.

    Z sera formujemy małe kulki, układamy na blaszce i suszymy w 75° przez 45 min. (Drzwi od kuchenki powinny być uchylone).

    Następnie wyjmujemy, odstawiamy na noc w suche, chłodne miejsce.

    Kulki sera przekładamy do słoików, zalewamy olejem (olej możemy wymieszać z bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem).

    Ser w ten sposób można (w lodówce) przechowywać przez miesiąc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń