Do góry

Desery Przepis na:

lemon curd

lemon curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 514 Ocena: 17723

Dodano:

Odsłon: 3477

dla fanów cytrynowych smaków

Składniki

  • sok i skórka otarta z 2 cytryn
  • 160 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 80g masła
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnuszku roztrzepujemy jajka, żółtka i cukier; do połączenia. Dodajemy masło, sok i skórkę z cytryn.

  2. Stawiamy na kuchence; podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji.

  3. Przecedzamy przez sitko. Przelewamy do wyparzonego słoika.

  4. Krem ten można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Z podanych składników wyszedł mi prawie pełny 500g słoiczek kremu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 maja 2016 przepyszny,ale czy wytrzymuje 2 tygodnie w lodówce nie mogę potwierdzić,bo po kilku dniach nie ma po nim śladu:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń