Do góry

Dodatki Przepis na:

Lemon curd i orange curd

Lemon curd i orange curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 336

Dodano:

Odsłon: 277

Do naleśników, do babeczek, jako dodatek do kremu w torcie, do bitej śmietany, do gofrów, do twarożku, do ozdobienia mazurka, do podjadania ze słoika. I żeby obłędnie pachniało w domu, gdy się go przygotowuje. A to przygotowanie jest bardzo łatwe.

Składniki

  • Na Lemon Curd:
  • 3 cytryny (użyjemy skórki i soku)
  • 200 cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka oleju
  • Na Orange Curd:
  • 1,5 pomarańczy (otarta skórka i sok)
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka oleju
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cytryny dokładnie wymyć i wyparzyć we wrzątku, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. I to już prawie cała praca, bo potem pozostaje wrzucenia do garnka, najlepiej takiego z grubym dnem wszystkich składników z wyjątkiem oleju, czyli: skórek, soku, cukru, jajek, żółtek, mąki ziemniaczanej, wymieszanie ich i postawienie na palniku, takim średnio gorącym. Teraz już tylko przyjemność, czyli mieszanie aż masa lekko się zagotuje i zgęstnieje. Wtedy zestawiamy garnek z palnika, dodajemy olej, chwilę mieszamy i gotowe.

  2. Taka sama prosta procedura obowiązuje przy przygotowywaniu orange curd, tylko składniki i proporcje nieco inne (wg listy powyżej).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń