Do góry

Napoje Przepis na:

Letni kompot z papierówek i czerwonych porzeczek

Letni kompot z papierówek i czerwonych porzeczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 9087

Dodano:

Odsłon: 1032

Od dziś mogę delektować się przepysznym kompotem z połączenia moich papierówek z czerwonymi porzeczkami. Porzeczki pięknie się czerwienią na krzaku, a papierówki same spadają z drzewa. Połączenie tych owoców daje nam kompot, który jest bardzo orzeźwiający, lekko kwaskowaty, ale z wyczuwalną nuta słodyczy.

Składniki

  • miska czerwonych porzeczek
  • kilkanaście papierówek (u mnie te które spadły z drzewa)
  • cukier
  • woda
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Porzeczki płuczemy pod bieżącą wodą razem z papierówkami.

  2. Papierówki kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Porzeczki i oczyszczone papierówki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą prawie do pełna.

  3. Doprowadzamy do wrzenia i od tego momentu gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.

  4. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na około 30 minut (można pominąć).

  5. Kompot odcedzamy z owoców. Do odcedzonego kompotu dodajemy cukier do smaku.

  6. Schładzamy. Ja uwielbiam kiedy jest jeszcze ciepły.

  7. Smacznego !!!

  8. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń