Do góry

Sałatki Przepis na:

Letnia wersja sałatki Cezar

Letnia wersja sałatki Cezar

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 4836

Dodano:

Odsłon: 842

Wersja inspirowana klasyczna forma salatki Cezar (Caesar salad), która moze sluzyc za caly posilek. Smak zaokraglaja truskawki, które dodaja jej swiezosci.

Składniki

  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 kalafiora
  • 2 środki sałaty rzymskiej
  • 4 filety piersi kurczaka
  • 2 kromki chleba
  • garść truskawek
  • rozmaryn
  • masło klarowane
  • DRESSING:
  • 1 organiczna cytryna
  • 40 g parmezanu
  • 4 filety anchois w oleju
  • 9 łyżek jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • biały ocet winny
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowac dressing. Zetrzec skórke cytryny i parmezan, pokroic filety anchois na bardzo male kawalki. Dodac jogurt, musztarde, sos Worcestershire i wymieszac z odrobina octu i oliwy z oliwek.

    Umyc salate, pokroic w paski i włozyc do salaterki.
    W miedzyczasie umyc i wysuszyc filety z kurczaka, posolic i posypac swiezym rozmarynem i odstawic do lodówki.
    Następnie bardzo drobno pokroic cebule i kalafior. Cebule dodajemy do dressingu a kalafior do salaterki z salata.
    Rozpuscic na patelni troche masla klarowanego i smazyc na nim filety z kazdej strony przez około 2 minuty. Po odwróceniu dodac pokrojone w kostke kromki chleba i podsmazyc je na chrupiaco.
    Dodac dressing do salaty i pokrojone truskawki.

  2. Na wierzch ulozyc chrupiace filety z kurczaka wraz z kostkami chleba i wszystko posypac swiezo startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń