Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na upał proponuję lekką zupę z cukinii z czekoladowym makaronem. Można ją niemalże pić litrami :) Doskonała na ciepło i zimno.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
Składniki
Cukinię ( moja domowa jak widzicie taka ) płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę. Jeśli Wasza cukinia będzie miała już dość twarde i duże pestki lepiej ją wydrążyć i wyjąć pestki. Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym ( początkowo 2,5 łyżeczki ) i zalewamy przygotowaną cukinię. Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
Następnie przecedzamy cukinię, a do odcedzonej zalewy dodajemy cukier , goździki i laskę cynamonu.
Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ponownie cukinię i gotujemy ok 10-12 minut. Sprawdzamy smak w razie potrzeby dodajemy kwasku cytrynowego, lub soku z cytryny wraz ze startą skórką. W tym czasie gotujemy makaron w dobrze osolonej wodzie.