Do góry

Dania główne Przepis na:

Letnia zupa z cukinii

Letnia zupa z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6718

Dodano:

Odsłon: 300

Na upał proponuję lekką zupę z cukinii z czekoladowym makaronem. Można ją niemalże pić litrami :) Doskonała na ciepło i zimno.

Składniki

  • żółta cukinia ( obrana ) 1,30 kg
  • cukier 600 g
  • 1 l wody
  • kwasek cytrynowy od 2,5 do 3,5 łyżeczki
  • 3-4 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • Curry 1/2 łyżeczki
  • makaron czekoladowy ( lub inny )
  • skórka i sok z cytryny ( opcjonalnie )
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię ( moja domowa jak widzicie taka ) płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę.
    Jeśli Wasza cukinia będzie miała już dość twarde i duże pestki lepiej ją wydrążyć i wyjąć pestki.
    Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym ( początkowo 2,5 łyżeczki ) i zalewamy przygotowaną cukinię.
    Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.

  2. Następnie przecedzamy cukinię, a do odcedzonej zalewy dodajemy cukier , goździki i laskę cynamonu.

  3. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ponownie cukinię i gotujemy ok 10-12 minut. Sprawdzamy smak w razie potrzeby dodajemy kwasku cytrynowego, lub soku z cytryny wraz ze startą skórką.
    W tym czasie gotujemy makaron w dobrze osolonej wodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń