Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Letnie warzywa i polędwica w ziołach"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 41
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 177
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 41
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 177
Składniki
Polędwicę wieprzową oczyść, opłucz i osusz. Z umytego oregano otrzyj listki. Wymieszaj je w łyżeczką utłuczonego czarnego pieprzu. Mięso obtocz w mieszance ze wszystkich stron.
Kapustę pozbaw wierzchnich liści, grubo poszatkuj. Umyj i osusz dwie kolorowe papryki (żółtą i czerwoną). Przekrój je na połówki, usuń gniazda nasienne. Mią- ższ pokrój na większe kawałki. Czerwoną cebulę obierz, pokrój na ósemki. Oczyść starannie pod bieżącą wodą por. Posiekaj go w krążki. Obrane marchewki pokrój w słupki. Brokuł podziel na różyczki.
Na patelni rozgrzej połowę oleju. Włóż obtoczoną w mieszance ziołowo-pieprzowej polędwicę. Obsmaż ją z każdej strony (ok. 10 minut). Następnie mięso zdejmij z patelni, posól i ułóż na talerzu. Przykryj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, by doszło w środku.
Na osobnej dużej patelni rozgrzej resztę oleju. Wrzucaj partiami przygotowane warzywa. Smaż, mieszając, aż się lekko zrumienią, ale pozostaną chrupiące. Oprósz je solą oraz pieprzem. Na koniec połączy ze śmietaną. Gotuj na małym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Polędwicę pokój w plasterki i podawaj razem z warzywami.
Czas ok. 45 min; porcja – 330 kcal, cena 3,80 zł.
Dobra rada: Aby polędwica zachowała soczystość, najlepiej solić ją po usmażeniu.Źródło: Świat kobiety