Do góry

Napoje Przepis na:

Likier milky

Likier milky

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7133

Dodano:

Odsłon: 16338

taki grzech ... to nie grzech

Składniki

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( mam na myśli proszek)
  • 1 szkl. spirytusu (mój miał 97%)
  • 2-3 tygodnie cierpliwości (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko słodzone gotować przez 2 godz na małym ogniu - wystudzić

  2. Mleko niesłodzone wylać z puszki i zagotować, zaparzyć nim kawę - wystudzić.

  3. Mleko z kawą oraz gęstą zawartość puszek z mleka słodzonego zmiksować na gładko pod koniec powoli dodawać spirytus ciągle miksując ... i właściwie gotowe.

  4. Najlepiej smakuje jak się przegryzie ( 2-3 tyg) podane z lodem i posypane kawą - do kawki lub po prostu .....do towarzystwa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jola73 06 października 2011 dzisiaj zrobiłam och niebo w gębie:))tylko pytam sie jak wytrzymać te 2-3 tyg żeby sie przegryzło????pozdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 04 września 2011 Prawie jak Baileys..... napewno wypróbuję :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 04 września 2011 ooooooooo to taki domowy Baileys - uwielbiam go , wiec przepis napewno wypróbuje !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 23 marca 2011 Moim zdaniem gotowe mleko jest zbyt gęste i ciężko je rozmiksować na gładka masę , łatwiej wiec ugotować i miksować nawet lekko ciepłe ( byleby alkohol dodać do zimnej już masy)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Izzza 23 marca 2011 A nie lepiej kupić to mleko zagęszczone już gotowane? Np . Gostyń? Byłoby szybciej ;) Czy się mylę?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dr_Claud 20 marca 2011 dziękuję bardzo, zrobię to na Wielkanoc akurat będzie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 20 marca 2011 puszki gotujemy zamknięte - na małym ogniu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dr_Claud 20 marca 2011 a jak się gotuje to mleko w puszce?? ma być otwarta czy zamknięta?? a nie wybuchnie jak będzie zamknięta puszka?? nigdy jeszcze nie gotowałam mleka w puszce:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dr_Claud 20 marca 2011 a jak się gotuje te puszki?? mają być otwarte czy zamknięte?? nie wybuchną?? :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bastet 18 marca 2011 Jak dla mnie świetny przepis do wypróbowania.
Do tej pory robiłam nalewki na owocach, nie przyszło mi do głowy nawet szukać przepisu na mleku :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń