Do góry

Dania główne Przepis na:

Limonkowe pałki z kurczaka

Limonkowe pałki z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 648

Dodano:

Odsłon: 2279

Miękkie, soczyste pałki z pysznym sosem - idealne na weekendowy obiad.

Składniki

  • 4 pałki z kurczaka
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 6 ząbków czosnku
  • Dodatkowo:
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml wody
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Olej, sok z limonki, miód, oregano, tymianek i posiekany czosnek mieszamy razem tworząc marynatę.

    Udka z kurczaka nacieramy solą i wkładamy do marynaty, mieszamy. Odstawiamy na minimum 4 godziny.

    Po tym czasie mięso układamy w naczyniu do zapiekania (marynatę zostawiamy) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach przewracając mięso w połowie pieczenia.

    Pozostałą marynatę umieszczamy w rondlu, dodajemy 50 ml wody i zagotowujemy. Dodajemy kostkę warzywną i mieszamy do rozpuszczenia. Całość zaciągamy skrobią ziemniaczaną wymieszaną z resztą wody.

    Tak przygotowanym sosem polewamy upieczonego kurczaka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń